Välj en sida

Hemsidor, digitala nyhetsmejl och sociala medier

Artiklar

IFK Göteborg Sommarcamp på Orust
Under tre dagar i början på juli fick barn födda 1999 till 2004 chans att utbildas i fotbollens hemligheter, främst i teknik och anfallsspel, av IFK Göteborgs duktiga instruktörer från Änglagårdens Fotbollsakademi i Göteborg. Ett unikt elitcamp i samarbete med Myckleby IK & Stala IF på gräsplanerna i Svanesund. 

Pionjärer

Det är inte bara fotbollskor som ska knytas, allt kring det stora arrangemanget knyts ihop och delegeras av Maria Peterson och Kent Persson i Myckleby IK som under två års tid planerat och tillsammans fört diskussioner om och med IFK Göteborg och Stala IF. Orust är bland de första i landet att få hit IFK istället för att alla barnen åker till deras fotbollsakademi i Göteborg. Många möten senare och en utbildning för 18 st ledare på Orust i ”Secrets to soccer” så blev det av. Budgeten går ihop redan första året och det eventuella överskottet kommer att gå rätt in till nästa år sommarcamp, som man hoppas att fler kommer att få upp ögonen för. I år kom det 86 barn, vem vet hur många som kommer nästa? Det finns kapacitet för minst 300 barn, bara i Svanesund!
”Vi ska ha en utvärdering tillsammans med IFK efter denna helg, men det vi vet redan idag inför nästa år, är att vi behöver fler frivilliga som hjälper till med kringarrangemangen och att vi behöver titta på övernattningsmöjligheter för att kunna erbjuda de barn som inte bor här på Orust att vara med”, säger Maria Peterson som jobbat hårt tillsammans med Kent Persson för att hålla i alla trådar för hela arrangemanget.
Secrets to Soccer

Det unika träningsmetoderna som IFK Göteborg använder sig av i utbildningen ”Secrets to soccer” (”Fotbollens hemligheter”, utformat av Roger Gustafsson, IFK Göteborg) är att barnen lär sig hur de ska tänka när de tränar och spelar match genom mental träning. De lär sig också att utveckla sig själva på träningarna och i matcherna.

Barnen blir koncentrerade och avspända fotbollsspelare och i den mentala träningen lägger spelarna sig ner på gräset och föreställer sig hur de lyckas när de tränar och spelar matcher. Varje åldersgrupp har en huvudinstruktör från IFK Göteborgs Fotbollsakademi och en assisterande instruktör från Orust, alla utbildade i ”Secrets to soccer”. Spelarna får också föreläsning om kost och vila och om hur man blir en bra fotbollsspelare. Värdegrunderna man använder sig av är:
KAFFEE-metoden           och               4K
K
oncentration                                        Kamratskap
Avspänning                                            Kul
Föreställning                                          Kämpa
Förstärkning                                           Kunskap
Eget tempo
Eget ansvar

 

Pris för mödan
När helgen var slut delades 9 priser ut. I de 6 grupperna delades ett presentkort på 500 kr ut, till den spelare som visat sig bäst leva efter värdegrunden, ett i varje grupp. 2 platser till IFK´s höstcamp lottades ut till 2 st spelare och ytterligare 1 plats till en av målvakterna. De hade en egen grupp med separat målvaktsträning.

Roger X 2

Roger Gustafsson, arbetade under åren 1995-1998 fram det stora utbildningsprogrammet ”Fotbollens hemligheter” där det i utbildningsprogrammet ingår en bok och 10 filmer. Som spelare representerade han bland annat GAIS och BK Häcken. Mest känd är han för sin tränarkarriär i IFK Göteborg. Efter några år som ungdomstränare blev han huvudansvarig för A-laget 1990, en post han höll i sex år. På de sex åren förde han IFK till fem SM-guld. Efter att Gustafsson slutat som A-lagstränare för IFK Göteborg säsongen 1995 valde han att stanna kvar i klubben som ungdomstränare. Idag är han ansvarig för satsningen på ungdomar han själv drog igång – Änglagården.
Roger Fridlund, utbildningsansvarig och rekryterare i IFK´s fotbollsakademi på Änglagården. Har spelat 405 A-lagsmatcher i Häcken, via bland annat GAIS, har utbildat mångdubbelt fler ledare och spelare i Göteborgsfotbollen, bl a Roger Gustafsson. Samarbetade med Roger Gustafsson när ”Fotbollens Hemligheter” togs fram.

”Det är otroligt välorganiserat och proffsig skött här på Orust, vi har dessutom både trevligt och skoj” säger Roger Fridlund, utbildningsansvarig ledare från IFK Göteborg.

Bilder
Flickor födda -00
Trötta men glada efter tre dagars intensiv träning
Orust Sommarcamp med IFK Göteborg
Inskrivning för 86 barn
Ansvariga för arrangemanget, Maria Peterson och Kent Persson, Myckleby IK
Roger Fridlund, utbildningsansvarig och rekryterare, IFK Göteborg
Jenny, Louise och Ebba – förväntansfulla inför tre dagars träning med IFK Göteborg
Utbildningsmaterialet Fotbollens Hemligheter

Annons Nytt Orust
Text & foto: Jessica Bergman

 

Bredbandsmässan 16 juni
Måndagen den 16 juni var alla med en fastighet på Orust välkomna till kommunens bredbandsmässa i Kulturhuset Kajutan i Henån. Det var många som kom och föreläsningarna blev snabbt överfyllda av kunskapstörstande människor.

Per Linnér, IT-strateg på Orust Kommun, informerade om att 40% av invånarna bör ha 100 Mbit/s i sina hem under 2015. På Orust bor 85% i tätort och 12% på landsbygden. Det är på landsbygden fiberföreningarna behövs. Det finns ett flertal föreningar runt om i vår kommun redan nu, men det finns också områden där de helt saknas. Per Linnér berättade också att man i Sverige redan börjat att byta ut koppartråden mot fiber.

Utställare på mässan

  • Fiberföreningar i kommunen
  • Orust kommun
  • Telia
  • ByNet
  • Orusts Sparbank 

Bild: Ulla Wallgren, ordf i Malö Strömmarfibern

Fibertåget Datatrafiken ökade med 54 % under 2013. Ute på vår landsbygd tuffar arbetet med fiberanslutning och medlemsrekrytering på. Och det gäller att ta plats innan sista ansökningsdatum för fiberanslutning med EU-bidrag. Det blir nämligen billigare för varje anslutning ju fler medlemmar som är med. Vill man ansluta fiber till sin fastighet efter att utbyggnaden är klar kommer anslutningen inte att vara berättigad till bidrag, det innebär att du får betala hela framdragningen själv. Och det blir dyrt. Ca 40% av kostnaden är bidrag.

Anslutning till fiber Det är endast invånare som bor på landsbygden som kan gå med i en fiberförening. Bor man i en tätort på ön kommer man istället att få ett paket-erbjudande med fiber från Telia. På landsorten räknar man med en ungefärlig anslutningskostnad på 20 000 kr när minst 130 medlemmar väljer att ansluta sig samtidigt (grafen hämtad från www.mycklebyfiber.se)
I tätorter som Henån, Svanesund, Varekil och Ellös kommer Telia Sonera att gå ut med ett erbjudande till ungefär samma pris, under 2015. Orust Sparbank är också med på tåget och erbjuder fastighetsägare att ta ett speciellt fiberlån, utan säkerhet till förmånlig ränta och med amorteringstid på upp till 5 år. De erbjuder även tillfällig finansiering för fiberföreningar.

Varför du ska ha fiber hemma
– Alla tjänster du idag betalar separata räkningar för (TV, internet, telefoni osv), ingår i fiberfakturan, som kommer att ligga på ca 300-400 kr/mån
– Du använder samma telefon och telefonnummer som innan, men till en billigare peng
– Du kan prata med nära och kära i andra länder, helt gratis genom att använda internetbaserade telefonitjänster som t ex Skype
– Du kan använda vårdtjänster över internet, du kan även larma läkare
– Din TV blir smartare med ett större tjänsteutbud
– Du får en snabbare uppkoppling utan störningar, ca 100 megabit/sekund
– Fiber påverkas inte av vare sig frost eller åska, det är driftsäkert
– Robust tillgång till internet som lever länge – minst 50 års livslängd på fiberkabeln
– Lika snabb uppkoppling oberoende av hur många som är uppkopplade samtidigt

Fiber ger möjlighet att minska resandet genom att du kan arbeta hemifrån om det passar, eller att kunna utbilda sig på distans och inte behöva flytta ifrån orten
– Du får bra tillgång till telefoni, TV och internet


FAKTARUTA

Hastighet
Bit/sekund är en måttenhet vid dataöverföring. 1 Megabit/sekund = 1 miljon bitar per sekund. Med fiber får du 100 Megabit/sekund oavsett hur många i familjen som använder sig av nätet samtidigt. Med ADSL, som går på det gamla kopparnätet, kan du som mest få 24 Megabit/sekund och hastigheten påverkas av antalet användare.

Nedladdningtid
Exempel – 100 st digitalfoton:

1 Mbit/sek: ca 9 timmar
6 Mbit/sek: ca 5 minuter
100 Mbit/sek: 19 sekunder

Annons Nytt
Text & foto: Jessica Bergman

Orust Runt på cykel
Orust Runt arrangeras traditionsenligt alltid på en söndag i månadsskiftet mellan maj och juni, så också denna strålande söndag den 1 juni 2014. För 43:e gången i ordningen cyklades Orust Runt i årets upplaga och hela 450 st pigga motionscyklister lät ekrarna spinna runt i solen på de fyra olika olika bansträckningarna.

Exemplariskt cykelväder
Med 3 minuters mellanrum startade cyklisterna gruppvis i de olika bansträckningarna från Svanesunds GIF´s Svanhallen, i Svanesund. Starten gick mellan kl 08.00 och 10.00 i strålande sol och ett vindstilla väderförhållande. Kl fyra på eftermiddagen var nästan samtliga cyklister i mål igen, den ende som körde vilse var en dansk som kom fel i Varekil och hamnade i Stenungsund. Han bröt loppet men lyckades ta sig tillbaka till målet för egen maskin, så småningom.

Varierande fordon
Det allra vanligaste fortskaffningsmedlet i årets upplaga av Orust Runt var förstås den hederliga moderna tävlingscykeln, men det var ett par som skiljde sig från mängden genom att ta sig fram på en damcykel ifrån trettiotalet och på en dansk cykelmodell, nämligen den trehjuliga lådcykeln.

4 olika bansträckningar
”Utflykten 20 km” på bansträckningen Svanesund – Allmag – Myckleby – Svanesund.
”Fyra milarn 40 km” på bansträckningen Svanesund – Stillingsön – Slussen – Torps kyrka – Myckleby – Svanesund med vätskekontroll vid Grindsbyvattnet.
”Orust Runt 80 km” på bansträckningen Svanesund – Stillingsön – Slussen – Gåre – Henån – Ellös – Nösund – Varekil – Svanesund och vätskekontroller vid utsiktsplatsen i Henån och Boxvik.
”Orust Runt 110 km” på bansträckningen Svanesund – Varekil – Vräland – Myckleby – Prästorp Svanesund – Stillingsön – Slussen – Gåre – Henån – Ellös – Nösund – Varekil – Svanesund och vätskekontroller vid utsiktsplatsen i Henån och Boxvik.

Bansträckningarna är otroligt vackra med variationsrika vyer i form av hav, berg, sjöar och junigrön natur. Cykelloppet är öppet för såväl motionärer som tävlingsåkare. I år fanns även möjlighet att anmäla sig till en ”Retrogrupp” på distansen 80 km för de som har cyklar som är minst ca 25 år gamla och också kör i tidstypiska kläder. Någon regelrätt segrare koras inte, varje deltagares tid redovisas på Svanesunds GIFs hemsida: www4.idrottonline.se/SvanesundsGIF-Cykel/OrustRunt/

Snabbaste tiderna i respektive bansträckning:
110 km: Lars Björkman, Stenungsund 3:00:02,0
80 km: Peder Olsson, Alnö Race Team 2:07:10,0
40 km: Peter Fransson, Team Addison 1:07:44,0

20 km: Sture Pettersson, Svanesunds GIF 59:26,0

Bilder
Starten utanför Svanhallen för 40-talet startgrupper
Göran Ejbyfeldt, Vänersborg har tagit täten före Bengt Gustafsson, Team Kungälv – för en grupp upp i segt uppförslut mot Kastet.
Efter målgång smakade det gott med pastalåda och dryck i solskenet. Rolf Andersson – Stillingsön, Erland Josefsson – Svanesund, Lotta Markström – Team Kungälv, Roger Lundsten – Team Kungälv, Ib Schou – Västra Frölunda, Evelina Schou – Västra Frölunda, Roy Danielsson – Uddevalla och Henrik Thielfeldt – Ljungskile.
Roy Danielsson på sin farmors trettiotalscykel för fyrtionde gillt, runt åttamilsbanan.
Här kommer Henrik Thielfoldt i mål efter att ha kört åttamilsrundan med Pågens trehjuliga brödcykel.

Annons Nytt
Text: Jessica Bergman
Foto: Gunnar Persson

Vandringslederna Orust Tvärs och Kulturstigen
Vandringslederna Orust Tvärs och Kulturstigen går på stigar och småvägar genom naturskön skog och mark med iordninggjorda spångar över små vattendrag och stegar över stenmurar och djurhagar. I samverkan med Orusts Naturguide* har många nya naturmiljöer uppmärksammats längs och vid sidan av lederna.

Orust Tvärs

Är en 40 kilometer lång vandringsled som ingår i Kuststigen genom Bohuslän och Östfold i Norge. Kuststigen som kommit till genom ett EU-projekt har blivit en tillgänglig kultur- och naturupplevelse. 64 informationstavlor om kultur- och naturminnen ingår i vandringsleden tvärs över Orust från Svanesunds färjeläge över Malö och Flatö till Ängö färjeläge på Ängön. Leden passerar många spännande naturfenomen som håligheter, s k ”kyrkor” i höga berg och branta bergväggar samt sprickor som blivit kvar ända sedan istiden. Parkeringsplatser med informationstavlor om ledens sträckning finns vid Fridäng i Svanesund, Hoga Runsten, Göksäter, Rödsvattnet, Lerklev i Morlanda, Fröjdendal och Flatö skola. Ideella insatser från Svanesunds GIF har i samverkan med kommunens skogsvårdslag rekognoserat och märkt upp leden och svarar för årligt underhåll av leden.

Orust Tvärs genom Långelanda församling
Från färjeläget i Svanesund och går leden genom samhället där man kan titta på Orust enda skeppsristning vid Eklunden. Vill man göra avstickare i början kan man titta på Sverreminnet vid Hälletinget, detta ligger en bit uppför Skogslyckevägen och in på Kung Sverres väg och på Linnéskulpturen, nere vid badplatsen. Efter samhället lämnar sträckan landsvägen och fortsätter sedan på stigar genom bevuxen och småkuperad kulturmark fram till Ransberg på Kultehamn. Delar av sträckningen används också för pilgrimsleden mellan Stala och Långelanda kyrka.

Kulturstigen – Kultehamn
Fem kilometer från samhället korsar Orust Tvärs vandringsleden Kulturstigen på Kultehamn. Det är en ca fem kilometer lång stig där ca fyra kilometer har tillgänglighetsanpassats. För att passera Kultevatten har en fin gångbro byggts. Längs leden finns många husruiner med informationstavlor som berättar om hårda levnadsvillkor från förr och det finns även rester av ett kvarnstensbrott vid Björkestadsmyren. Kulturstigen når man från vägen mellan Röra och Vräland till en särskild anvisad parkeringsplats med informationstavla om stigen. Kulturstigens upprustning och tillgänglighetsanpassning har genomförts av ideella insatser från Svanesunds GIF som ett lokalt naturvårdsprojekt med stöd av länsstyrelsen.

*Bläddra i Orust Naturguide genom att scanna koden med din mobil!

Bilder
1: Hällristningarna vid Eklunden, Svanesund, 2: Fägatan vid Mölneby, 3: Runstenen och gravfälten vid Nedre Hoga, 4: Koleragraven från 1853 vid Myrebacken , 5: Sverreminnet vid Hälletinget i Svanesund, 6: Linnéskulpturen i Svanesund, 7: Stendösen vid Håfoss-Långelanda, 8: Kulturstigen vid Kultehamn
Informationstavla om Carl von Linnés tid i Svanesund
Linnéskulpturen i Svanesund, en vacker mussla i trä!
Vandringslederna Orust Tvärs och Kulturstigen
Informationstavlor finns vid samtliga stigar

Annons Nytt
Text & foto: Jessica Bergman
Källa: Kuststigen/Interreg, Orust Kommun, Gunnar Persson SvGIF

Orustelever helt 100 i Cabaret ”Inte helt 100!”
Högstadieleverna i en av grupperna inom ”elevens val” på Ängås skola i Svanesund roade och underhöll i årets Cabaret ”Inte helt 100!” Namnet kommer sig av att de medverkande är födda -99 och därför ännu inte är helt 100. Vitsigt – precis som det var mellan akterna i deras kabaré.

Sketcher, sång, dans och musik
4 juni var det dags för premiären. Under dagen visades kabarén två gånger för samtliga elever på skolan från år 4 och deras lärare. På kvällen öppnades aulan för allmänheten. Sketcherna har valts ut efter vad eleverna själva tycker är bra humor och det var utbrett fniss blandat med gapskratt i aulan vid ett flertal tillfällen. Robert Gustafssons dansband ”Rolandz” byttes ut till ”Simonz” i det fina örhänget ”Jajamen” och fantastiska balladen ”Say something” framfördes mycket känslosamt i en duett till vackert pianospel. Sista akten inleddes med ett gay-bröllop som avslutades i ett crescendo i låten ”Everyone is gay” där alla elever som medverkade var med och dansade.
”Det roliga med att göra en kabaré är att man kan blanda helt fritt, och tillverka ett eget manus. Olika elever är med på olika delar av kabarén och de kan själv välja inriktning på sitt deltagande. Varje år frågar vi eleverna om de vill göra en kabaré, och varje år får vi ett rungande JA!”
säger läraren Sara Flodström, som tillsammans med läraren Anna Dahlbom hjälpt eleverna med projektet.
Tradition
I tio år har eleverna på Ängås skola framträtt med en musikal och en kabaré per år. Senast i januari framfördes musikalen Grease, med massor av duktiga sångare och dansare från skolan. Skolan har också en lång tradition av att arbeta ihop i stora musikprojekt med musik, spel, sång, dans och drama på elevens val.

”Eleverna lär sig att planera, öva och genomföra ett stort projekt. De lär sig att arbeta tillsammans, och att det bara fungerar om alla är med och hjälper till. De lär sig inte bara att spela och sjunga, utan även att sköta ljuset och ridån och alla smådetaljer som gör en hel föreställning. Att planera klädbyten och attiraljer och att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. De lämnar kabarén en stor erfarenhet rikare, och framför allt har de fått uppleva en stor gemenskap och en glädje i att arbeta kreativt tillsammans.” fortsätter Sara Flodström

Över 20 akter som satt precis där de skulle, är ett gott betyg för de timmar som lagts ner under teminen på både skol- och kvällstid!

”Skolan i dag ska jobba entreprenöriellt – vad kan bättre personifiera den entreprenöriella andan än denna kabaré där eleverna inte bara framträder utan också planerar och genomför?” sammanfattar Sara Flodström

Bilder
Kabaré ”Inte helt 100!”
Bandet ”Simonz”
Finstämt i balladen ”Say something”
Medryckande avslutningsnummer, alla dansade och sjöng i låten ”Everyone is gay”
Det larvas och spexas mellan akterna – till publikens stora förtjusning
All live-musik framförs av elever


Annons Nytt
Text & foto: Jessica Bergman

Orustelever till Riksfinalen i Schackfyran
De 22 eleverna i klass 4B på Ängås skola i Svanesund är riktiga schacksnillen hela högen. De har spelat schack hela våren och tagit sig vidare från kommunfinalen i Stenungsund, vidare till regionsfinalen i Göteborg ända till Schackfyrans stora Riksfinal i Västerås. Förutom Ängås skola representerades Orust även av elever från Varekils och Stensbo skola.

Schackfyran

Schackfyran är en rikstäckande tävling i schack för fjärdeklasser. Tävlingen har som mål att alla ska vara med, deras motto är ”bättre att hela klassen är med än bara några få duktiga.” Riksfinalen är en gigantiskt stor schackfest med ca 2 500 deltagande fjärdeklassare från hela landet och lika många funktionärer. I år spelades Riksfinalen i ABB-Arena Syd i Västerås.

Sponsorer
Många bidrog till att resan kunde bli av genom sponsring, en var Orust Sparbank. ”Vi är glada och stolta över att tre klasser från Orust har kvalificerat sig till Riksfinalen i Schackfyran. Vi vill stödja aktiviteten och dra vårt strå till stacken för att möjliggöra att alla kan åka till finalen. Det ligger mycket arbete och engagemang från lärare och elever för att nå så här långt. Vi hoppas att de får en riktigt fin upplevelse tillsammans och önskar lycka till.” säger Birgitta Pettersson, VD för Orust Sparbank som kom till Ängås skola och delade ut pengar och kepsar till barnen.
Klassen sponsrades också med tydliga gula t-shirts från Björkdahls Alltjänst. Andra företag som sponsrade klass 4B från Svanesund var Turbin I Väst, Jetmarine & Maskin, LEAB, Tage & Söner och Pålab. Lärarna Tom Gustavsen och Titti Olsson gjorde det möjligt för barnen att få åka på det stora schack-äventyret genom att sponsra med sin tid och sitt engagemang.

Resan till Riksfinalen
Den 16 maj åkte elever, lärare och några föräldrar och syskon i en för tillfället inhyrd buss till Västerås. Natten tillbringades i en scoutstuga abonnerad för klassen. Den 17 maj spelade alla elever 5 st matcher var mot elever från skolor i hela Sverige. Totalt deltog 123 lag. Alla elever som spelade fick medalj och de 10 bäst placerade lagen fick dessutom diplom på prisutdelningen i slutet av den långa och schack-rutiga dagen. En klass fick äran att ta hand om Schackfyrans vandringspokal, detta år blev det segrande laget Tormestorps skola 4, från Hässleholm. Hur placerade sig då Orustlagen? Stensbo skola kom på fantastiska 8.e plats, Ängås skola på 21:a plats och Varekils skola på plats 93 av 123 möjliga! Läs mer på www.schack.se/riksfinalen

Bilder
Orust Sparbanks VD, Birgitta Pettersson, vinkar av klass 4B från Ängås skola i Svanesund. Lärarna Tom Gustavsen och Titti Olsson är också med på resan.
Klass 4B samlade inför de 5 finalmatcherna inne på arenan.
Ängås möter Stensbo skola
Felicia, Cornelia och Nicholas
Sixten och Moses väntar på sin tur
Medalj till hela laget!


Annons Nytt
Text & foto: Jessica Bergman

 

[googlebccb1af407b3f926.html]